Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Hukuksal bir sonuç elde etmek için yargı organına başvurma ve bunun sonucunda hükme bağlanması gereken konuya "DAVA" denir. Dava nedir sorusunun cevabını biraz açmak gerekirse; kişi bir konuda haksızlığa uğradığını düşündüğünde haksızlığı yapan kişi veya kuruluş aleyhine mahkemede açacağı dava ile hakkının korunmasını istemesidir. Mahkeme yargılamayı Türk Milleti adına yapacak ve davayı karara bağlayacaktır.
Türk Hukuk sisteminde dava açabilmek için avukat zorunluluğu yoktur. Kişiler kendileri ile ilgili konularda reşit ve sağlıklı olmaları koşulu ile anayasal bir hak olan dava açma haklarını kullanabilirler ve davalarını takip edebilirler.
Dava açma için mahkemeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Bu dilekçeye dava dilekçesi denir. Gerekli harç ve gider avansının ödenmesi ile birlikte dava dilekçesi ile ilgili mahkemede dava açış olursunuz. Görüldüğü üzere dava açma işlemi yetkili mahkemeye dava dilekçesi ile birlikte harç ve gider avansının yatırılmasıyla gerçekleşmiş olmaktadır.
Dava açarken yargılama masraflarının bir kısmını gider avansı olarak ve gerekli dava harcını yatırmanız gerekmektedir. Davanın kazanılması halinde bu masraflar davalı taraftan geri alınabilir.
Davanın sağlıklı açılıp sürdürülebilmesi için görevli ve yetkili mahkemede açılması çok önemlidir. Görevli mahkeme demek ile mahkemenin türü, yetkili mahkeme demekle ise mahkemenin yeri ifade edilmektedir. Mahkemenin görev ve yetkisi konusunda karar verirken avukattan yardım almanız sizi olabilecek hak kayıplarından koruyacaktır.
Türk hukuk sisteminde dava açmak için yasal olarak avukat tutma zorunluluğu bulunmasa dahi yargı sürecinin ileri derecede teknik bir konu olmasından ve hukuk eğitimi gerektirmesinden dolayı mümkünse mutlaka bir avukattan yardım almanızı öneririz, bununla birlikte hukuki yardım alınmadan dava açılacaksa dava konusunda yeterli ölçüde bilgi sahibi olduğunuza ve davayı takip etmek için yeterli imkanlarınızın olduğuna emin olun. Davanızın kabul edilmemesi yani olumsuz bitmesi halinde oluşabilecek zararlarınız konusunda mümkünse bir avukattan bilgi alın.
Davanın devam etmesi sürecindeki maaliyetler konusunda bir ön değerlendirme yapın. Ayrıca haksızlığın giderilmesi konusundaki diğer uzlaşma veya arabuluculuk gibi kurumlar hakkında da bilgi sahibi olmanız dava açma kararı sürecinde sizi aydınlatacaktır.
Dava açma sürecindeki en önemli silahınız dava dilekçeniz olacaktır. Gereksiz ayrıntılarla gereğinden uzun yazılmış bazı önemli noktaların anlaşılmasın önleyeceği gibi önemli hukuki konuların atlanarak yazılan dilekçeler de size hak kayıplarına yol açabilir. dilekçenizi maddelendirmek ve ekler ve deliller ile birlikte sıralamak dilekçenizin açık, anlaşılabilir ve net olması konusunda yardımcı olacaktır.
- Mahkeme adı
- İsminiz, Vatandaşlık numaranız ve adresiniz
- Davacı olduğunuz kişinin yani davalının ismi, vatandaşlık numarası ve adresi
- Dava konusu olayın gerçekleşme zamanı, davaya konu olan olayın sizin tarafınızdan öğrenilme zamanı
- Dava konusu ve değeri
- Davanın açılma sebebi net olarak beliritilmeli
- Dava ile ilgili talebiniz ( dava ile ne elde etmek istiyorsunuz)
- Delilleriniz
- Delilleri mutlaka listeleyerek dilekçeye ek olarak sununuz
- Varsa içtihat kararları
Sitedeki Tüm Görsel ve Yazılar Genel sadece Bilgi Amaçlıdır!
"DAVA AÇMA" hakkında her şey!