Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Arabuluculuk Nedir
Arabuluculuk nedir sorusuna verilebilecek belki de en kestirme tanım; uyuşmazlığın çözümü için taraflar arasında olumlu sonuca varılabilmesi için en kısa, en masrafsız, en güvenli, uzlaşma yoludur. Denilebilir ki, arabuluculuk ülkemizde şimdiye kadar hukuk alanında “icat” edilen en dostane uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Çünkü taraflar mahkemeye gitmeksizin, tamamen kendi özgür iradeleri ile arabulucu adı verilen üçüncü kişinin tarafsız ve eşit desteği ile anlaşmazlığı çözmeye çalışmaktadırlar. Üstelik taraflar arasında yapılan tüm görüşmeler üçüncü kişiye kapalı ve gizlilik ilkesi içinde yürütülmektedir. Gizlilik ilkesi arabuluculuğun tüm aşamaları için ve arabulucu dâhil, herkes için bağlayıcıdır. Arabuluculuk süreci ister anlaşma ile sonuçlansın, ister anlaşmazlıkla bu süreçte taraflar arasında ileri sürülen tüm bilgi belge gizlilik “zırhı” içindedir. O kadar ki, süreç anlaşmazlıkla sonuçlandıktan sonra mahkemede dava da açılsa gizlilik ilkesi gereği daha önce taraflar arasında ileri sürülen bilgi belgeler ile yapılan konuşmalar ve beyanlar delil olarak gösterilemez.
Gönüllülük esasına dayalı arabuluculuk görüşmeleri her zaman taraflarca yaptırımsız olarak sonlandırılabilir ve dava yoluna gidilebilir.
Arabuluculuk süreci her durumda ve her zaman tarafların kontrolündedir. Süreç her zaman sonuçlandırılabilir ve çözün için yargı yoluna gidilebilir.
Arabulucu taraflara çözüm dayatmaz. Taraflar çözümü kendileri bulmaya çalışırlar.
Yargılamadan daha çabuk sonuçlanır ve çok daha ucuzdur. Arabuluculuk yargılama değildir, ancak anlaşma sağlanması durumunda sonuçları bakımından mahkeme kararı ile denktir, eşittir.
Arabuluculuğun dostane çözün olması sebebiyle taraflar yargılamada olduğu gibi birbirlerine karşı “bilenmezler”, tam tersine taraflar “dostça” ilişkileri geliştirebilirler.
Arabuluculuk çözüm yoluna başvuran taraflar özellikle bazı konularda duyulması istenmeyen hususların mahremiyet içinde kalmasında büyük fayda görebilirler.
Arabulucu Kimdir
Arabulucu, bağımsız, tarafsız ve eşitlik içinde hareket eden ve bu alanda eğitim almış hukuk fakültesinden mezun olmuş ve en az beş yıl iş tecrübesi olan kişidir. Arabulucu taraflara çözüm dayatmaz. Taraflar kendi çözümünü kendileri oluşturur. Arabulucu bir uyuşmazlıkta, DOSTANE ÇÖZÜME ulaşmak için taraflara yardımcı olur. Arabulucu taraf tutmaz. Arabuluculuk sürecinin hiçbir aşamasında arabulucu yargılama yapmaz, yargıç gibi davranamaz.
Arabuluculuk Süreci
İki biçimde işler; taraflar mahkemeye gitmeden doğrudan arabulucuya ya da dava açıldıktan sonra dava sürecinin her aşamasında arabulucuya başvurulur.
Arabuluculuk Türleri
· Gönüllü arabuluculuk
· Zorunlu arabuluculuk
· Avukatlık Kanununun 35/A maddesi gereği uzlaşma kurumu da bir çeşit arabuluculuk sayılabilir.
Arabuluculuk Ücreti
Arabuluculuk ücrete tabidir. Zorunlu arabuluculukta anlaşma sağlanması durumda arabulucunun ücretini taraflar, anlaşma sağlanamaması durumunda ise devlet tarafından karşılanır.
Gönüllü arabuluculukta ve bir çeşit arabuluculuk olarak kabul edilen Avukatlık Kanununun 35/A maddesi gereği uzlaşma kurumunda ise anlaşma sağlansın veya sağlanmasın ücreti taraflar öder.
Son yıllarda hızla artan arabuluculuk kurumu sayesinde taraflar hem zamandan hem de paradan tasarruf etmektedirler. Siz de arabuluculuk hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız bize ulaşın!
Sitedeki Tüm Görsel ve Yazılar Genel sadece Bilgi Amaçlıdır!
"DAVA AÇMA" hakkında her şey!